• Food & Wine
    • Villages

Cultura culinaria brianzola: storia, curiosità e ricette

La cucina tipica della Brianza si è mantenuta fedele alla tradizione perché nemica delle sofisticazioni alimentari: essa è fatta di semplicità, sa di paese, utilizza ingredienti poveri ma di sicuro effetto.

 

Pare siano state l’impazienza e la frettolosità dei brianzoli ad aver dato origine ad alcuni piatti tipici della tradizione gastronomica locale.

Tradizioni culinarie che venivano tramandate con religiosa riverenza di madre in figlia, non solo attraverso preziosi ricettari vergati a mano, ricchi d’appunti ed impregnati d’un buon odore di pietanze cucinate a lungo, ma anche e soprattutto con l’esempio e l’esperienza diretta sui fornelli.
Una cultura del cibo, una tradizione conviviale fatta di antichi e rassicuranti riti quotidiani, di lunghe cotture sulla stufa a legna o nella cenere del camino, di ricette semplici scevre dai mille orpelli che spesso oggi, era della stravaganza e dell’abbondanza, nonché dello spreco, appesantiscono ogni manicaretto appiattendone il gusto.

Piatti unici come cazzoula con polenta si dice sarebbero stati inventati per star poco a tavola e dedicare invece tutte le energie al lavoro e ai propri interessi. La maggior parte dei piatti tipici dal minestrone alla brianzola alla busecca nonché la stessa cazzoula bisognano ancor oggi di lunghe cotture a fuoco lento. L’ideale per lo strumento principe di cottura del passato: la stufa a legna in grado di mantenere a lungo il calore e di diffonderlo lentamente.

La preparazione di questi piatti veniva accelerata nella fase iniziale, mettendo tutto nel paiolo, si portava poi ad ebollizione e quindi si prolungava la cottura al fuoco dolce della stufa per tutto il tempo necessario e ancor più. Era uso lasciare minestroni ed intingoli sulla stufa anche quando le faccende della stalla o nei campi richiedevano di uscire di casa. Al ritorno il cibo era a giusta cottura e pronto per essere consumato. Tutto ciò era possibile un tempo quando le verdure e la carne avevano ancora quella tenacia tipica dei prodotti genuini.

-

Immagine di copertina:  verdenero.net

On the same topic

Winery weekend in 7 stages

7 must-see destinations in Lombardy to discover with a glass of wine in hand
  • Food & Wine
Winery weekend in 7 stages

What to eat in Cremona and the surrounding area

Typical dishes you should try in the Cremona area
  • Food & Wine
Cosa mangiare a Cremona e dintorni

The Province of Pavia, Italian Capital of Rice

  • Food & Wine
Risotto

Milanese risotto recipe

One of the most typical and well-known dishes in Milan
  • Food & Wine
Milanese risotto recipe, simple and tasty

Discover Valtellina: ideal destination for an authentic mountain experience

Discover the winter edition of Valtellina Nascosta
  • Food & Wine
Discover Valtellina: ideal destination for an authentic mountain experience

Flavours and aromas of Valtellina

The Valtellina is a place for relaxation and good living, not least because of its inviting food and wine. Let's go and discover it
  • Food & Wine
Flavours and aromas of Valtellina

Typical Lombardy mountain dishes

Discover Lombardy's typical high-altitude dishes. Dive into traditional Alpine cuisine and its authentic flavours
  • Food & Wine
Typical Lombardy mountain dishes - Pizzoccheri Valtellina

Salame d’Oca Ecumenico

The Salame d’Oca di Mortara IGP is an outstanding product of Lomellina’s gastronomic tradition.
  • Food & Wine
Salame d'Oca

Lodi cheeses

Curiosities and characteristics of cheeses for you to taste in Lodi and surrounding area
  • Food & Wine
Formaggi lodigiani

Flavors on the lakes: Como and Varese

Lakes and mountains. Tasty dishes, heritage of rural culture
  • Food & Wine
Flavors on the lakes: Como and Varese

Cassoeula in Brianza

Typical Lombard dish of peasant origin
  • Food & Wine
Cassoeula in Brianza, history and variations

Wines of Valtellina

The extreme variety of the Lombardy territories is reflected in a very wide range of absolutely fine and famous red and white wines all over the world
  • Food & Wine
Discover and savor the wines of Valtellina

Rassegna Gastronomica del Lodigiano

The flavours of tradition
  • Food & Wine
Rassegna Gastronomica del Lodigiano

Teglio, the home of pizzoccheri

The small Valtellina town of Teglio is the home of pizzoccheri, the tasty dish of buckwheat pasta with cheese and vegetables
  • Food & Wine
Pizzoccheri, Valtellina

Traditional cheeses of lombardy

It is from Lombardy that some of the most famous Italian cheeses come from all over the world
  • Food & Wine
Traditional cheeses of Lombardy

IGP Apples of Valtellina

This type of apple has all the characteristics of mountain apple: crunchy, fragrant, aromatic and juicy
  • Food & Wine
Apples

The appetizers of the Lombardic tradition

We bring the traditional Lombardic gastronomic culture back to the table, starting with appetizers
  • Food & Wine
The appetizers of the Lombardic tradition

The Truffle of Oltrepò Pavese

  • Food & Wine
The Truffle of Oltrepò Pavese

Salame di Varzi D.O.P.

The origins of Varzi Salame are to be found in the dawn of time
  • Food & Wine
Salame di Varzi

Discover the flavors of Valtellina

Leafy woods and thermal waters. Alpine pastures that offer great cheeses, meats and full-bodied wines
  • Food & Wine
A caccia di sapori in Valtellina